WEBÁRUHÁZUNKAT MEGTALÁLJA A FACEBOOKON IS!

NYÍLÁSZÁRÓKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

Teljesítmény nyilatkozat:

A teljesítény nyilatkozatokat minden nyílászárónknál megtalálja a kép alatti piros színnel kiemelt linkre kattintva. Ez egy letölthető .pdf formátum.

Illetve, innen is le tudja tölteni őket a piros szövegre kattintva:

Kömmerling 76AD egyszárnyas termékek

Kömmerling 76AD kétszárnyas termékek

Decco 83MD termékek

Bejárati ajtók 2 rétegű üveggel

Bejárati ajtók 3 rétegű üveggel

 

Balra vagy jobbra nyílik?
Álljon szemben az nyílászáróval, úgy hogy maga felé nyissa ki az szárnyat. Ebben az esetben fogja látni a zsanérokat. Ha a zsanér baloldalt van akkor az “balos”, ha pedig jobb oldalon van akkor “jobbos”. A titok abban rejlik, hogy mindig maga felé húzza a szárnyat

ablakbazis-nyitasirany-jobbos-balos

 

Névleges vagy gyártási méret?
Ajtók és ablakok esetében is először a szélességet, másodszor a magassági méretet adjuk meg.
Az ablakok méretmegadásánál megkülönböztetjük a névleges méretet és a gyártási méretet.
A névleges méret a kialakított falnyílás mérete, a gyártási méret az ablak vagy az ajtó pontos gyártási mérete.
A nyílászáró tényleges szélessége és magassága 2-2 cm-rel kisebb a névleges méretnél.
Tehát egy 90×120 cm-es méretű ablak valódi mérete 88 cm széles és 118 cm magas, a szabadon hagyandó falnyílás mérete 90 cm széles és 120 cm magas.

Párkány fogadó (csatlakozó)
A párkány fogadó az ablak alján lévő profil ( 3 cm) amihez csatlakoztatni lehet a párkányt vagy könyöklőt. A szabvány méretű ablakainknál a párkány csatlakozó méreten kívül van. Ez a profilt le is vehető.

Mi az a soroló?
Több műanyag ablak vagy erkélyajtó egymás mellé való illesztéséhez szükséges.

Mi az a tokszélesítő vagy más néven toktoldó?
A profil anyagából készül, mely közvetlenül csatlakoztatható a műanyag nyílászáró tokjára. A tok szélesítésére vagy magasítására szolgál. Általában redőny előkészítésnél és hézagpótlásnál használjuk.

Csökken e a fűtési költségem az új műanyag ablakaimmal?
Ha még régi és elavult ablakok vannak otthonában, akkor valószínűleg a hőszigetelése is gyenge, így erősebben kell fűtenünk, hogy elérjük az optimális hőmérsékletet otthonunkban. Ehhez feljebb kell tekernünk a fűtést, amely jóval megnöveli majd a költségeinket. Egy újonnan vásárolt műanyag ablak esetében a hőszigetelés sokkal hatékonyabb lesz mint azelőtt, így Önnek a fűtési költségek miatt sem kell majd aggódnia.

Mit jelent az U érték ablakoknál?
Az egyik legfontosabb az UG érték, ami egy angol kifejezés rövidítése (U-value of glass vagyis az üveg U-értéke). Az U-érték a fizikában a hőátbocsátást jelenti, és a nyílászárók esetében leggyakrabban a W/m2K-val fejezik ki. Egyszerűen azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt egy négyzetméternyi felületen (m2) hány wattnyi (W) energia távozik, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin (K) a különbség. A lényeg, hogy minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb hőt enged át a kiválasztott ablaküveg.

Az üveghez hasonlóan az UF, vagyis az ablakkeret hőátbocsátó képességének rövidítése szintén angol rövidítésből származik (U-value of frame azaz a keret U-értéke). A mértékegysége ugyanúgy W/m2K, és itt is igaz, hogy minél alacsonyabb az érték, annál jobban szigetel a keret.

A fentiekből következően az UW (U-value of window vagyis az ablak U-értéke) az egész ablakra vonatkozik, üvegestől-tokostól. Az alacsonyabb UW-érték alacsonyabb fűtésszámlát jelent

 


Mi az a beépítési mélység és a légkamra?
A beépítési mélység az ablak profil vastagságát jelenti. A profilban helyezkednek el a légkamrák amelyek a hőszigetelésért felelősek. Minél több légkamrát tartalmaz műanyag ablakunk, annál jobb lesz a hőszigetelési értéke.

Az ablaküvegnél mit jelentenek ezek a számok? 4-16-4
Ez egy rétegrendet jelent. A 4-es az üveg vastagságát jelöli, a 16-os pedig a két üveg közötti távolságot(légrést). Magasabb minőségű műanyag ablakoknál a légrést feltöltik argon gázzal, amely növeli a hőszigetelési tényezőt.

Így tartsd karban műanyag ablakodat!
A műanyag ablakok és ajtók egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon egyszerű a karbantartása. Fontos, hogy kerüljük az erős vegyszereket, mert kárt tehetnek
műanyag nyílászáróink felületén, így inkább használjunk mosószeres vizet, nem durva törlőkendővel. A tömítőgumikat is töröljük át, illetve a vasalatokat nyugodtan olajozzuk be.